Hur leder man ett företag i en värld som förändras i allt snabbare takt? Många företag idag tacklar det genom att anamma ett agilt ledarskap. Kerstin Lilje Brinck, partner på Gaia Leadership, förklarar vad det innebär och ger tipsen ditt företag behöver för att bli mer agilt – och hur du blir en mer agil ledare.
Allt fler företag och organisationer har börjat arbeta medagilt ledarskap och förändringsledarskap. Skälet är enkelt. Företag i dag vill snabbt kunna anpassa sig till förändringar i omvärlden.
Studier talar också för att det är rätt väg att gå. De har visat att organisationer som arbetar agilt har högre produktivitet och avkastning men också nöjdare medarbetare och kunder.
Agilt ledarskap = en attityd att erövra
Men vad innebär det att jobba agilt i praktiken? Precis som ordet agilt antyder handlar det om ett ledarskap som är snabbt, rörligt och som kan anpassa sig till förändringar.
Det är motsatsen till detaljstyrning. Istället för att peka och dirigera behöver ledaren istället fokusera på att coacha, inspirera och visa helheten. Utifrån en ram som medarbetarna kan förhålla sig till ges förutsättningarna för att de ska kunna arbeta mer självständigt och ta ett större eget ansvar.
Det ställer i sin tur stora krav på ledarskapet. Kerstin Lilje Brinck är partner på Gaia Leadership. Hon arbetar med ledarskaps- och organisationsutveckling samt coachar personer och team till att bli mer agila.
– Agilt ledarskap handlar mycket om att öka medvetenheten om sig själv och sitt personliga ledarskap för att kunna röra sig snabbare i omvärlden. Det handlar om att förstå större helheter och system och inte bara den egna organisationen eller avdelningen. Man ska kunna zooma ut och ta till sig andra perspektiv, även de som går emot ens egna principer, och agera utifrån det samhälle vi verkar i, säger hon.
Det handlar med andra ord om att ha förmågan att kunna ta så kallade reflekterande beslut Att kunna se och dra lärdom av andra perspektiv än de man själv inledningsvis ser avseende t ex en utmaning.
– En agil ledare kan ta in perspektiv och åsikter som vid en första anblick strider mot det som kanske är ens egen älsklingsidé. Därmed vågar man ompröva sina tankar och slutsatser när så behövs och ge plats för något nytt och bättre. Man har förmågan och viljan att förstå och ta in motpartens perspektiv och ständigt arbeta för att skapa partnerskap.
En sak är viktig att poängtera. Agilt ledarskap är inte ytterligare ett verktyg att lägga i ledarskapslådan, förklarar Kerstin Lilje Brinck. Det är ett sätt att tänka som bör genomsyra hela verksamheten för att få full effekt.
– Agilt ledarskap är ett mind-set man måste erövra. Det är något som behöver byggas upp över tid, säger hon.
Kännetecknande faktorer för agilt ledarskap
För den som vill bli en agil ledare finns bara en naturlig plats att starta på.
– Man ska börja med kunskap om och förståelse för sig själv och sin roll. Att utforska och utveckla sitt medvetande kring begränsningar, antaganden och slutsatser. Kerstin Lilje Brink
Vad kännetecknar då en agil ledare? Det finns ett antal punkter som är typiska och som man bör eftersträva.
En agil ledare har en egen vision – ett eget högre syfte och är bra på att skapa visioner ihop med andra.
– Man är duktig på att testa visioner och peka ut en riktning, även tillsammans med andra. Men det handlar inte om att en storhjärna leder en massa mindre hjärnor. En agil ledare vet att om fler tänker till tillsammans blir det bättre. Det är först då som en vision blir kraftfull.
En agil ledare är nyfiken och ber om feedback.
– Det är centralt att ledaren kan ta emot både positiv och utvecklande feedback. Det innebär att motstå frestelsen att ständigt försvara sig och istället fokusera på att lära, bli bättre och utvecklas. En bra ledare frågar efter andras synpunkter och idéer om verksamheten, men också om sig själv.
Samtidigt är det viktigt att ledaren också kan ge feedback på ett konstruktivt sätt, med hjärta och medkänsla. Det sker genom att söka efter det som andra gör bra och sådant som kan balansera upp det som inte är lika bra, menar Kerstin Lilje Brink.
Be om hjälp för att utveckla dig själv
Ett vanligt misstag som begås av många som arbetar för att bli mer agila är att man tror att slutmålet är nått. Att man är färdig.
– Man bör aldrig övervärdera sitt eget ledarskap och sin prestation och tro att man på något sätt blivit klar och fullkomlig. Agilt ledarskap är en insikt om att ständig utveckling är en förutsättning och att det är resan som är själva höjdpunkten, säger Kerstin Lilje Brink.
För att kunna ge sig ut på resan är det en bra idé att ta hjälp, råder hon.
– Precis som i all personlig utveckling är det bra att ta hjälp av andra. Det är väldigt svårt att utveckla sig själv på egen hand. Men om man hittar hjälpen externt, internt eller i sin närhet spelar inte så stor roll.
Missa inte nästa artikel!
Prenumerera på Magasinet från World Trade Center Malmö Lund Helsingborg för inspiration, användbar kunskap och praktiska råd och tips för dig som driver företag – rakt ned i inkorgen. Missa inget: Fyll i din epostadress nu!
Midroc Business Center är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter. Dina uppgifter kommer att behandlas enligt vår integritets- och cookiepolicy.