Brist på ljus gör oss trötta och hängiga, vilket gör att vi mår och presterar sämre. Planera därför kontoret så att det finns bra belysning och tillgång till dagsljus. Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi, ger tips på hur du inreder för optimala ljusförhållanden.
Bra dagsljus och rätt belysning är helt avgörande för hur glada vi är som medarbetare – och hur produktiva vi är.
Genom evolutionen har dagsljuset varit med och format oss som art. Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi som forskar kring ljusets påverkan på människan, beskriver att ljuset är helt centralt för oss, inte bara för att vi ska kunna se och arbeta, utan även för att det styr vår vakenhet och sömn. Vissa av oss har en lite snabbare eller långsammare biologisk klocka, och dagsljuset har en viktig uppgift i att synkronisera våra dygnsrytmer.
−När vi i dagens samhälle tillbringar 80–90 procent av all vår tid inomhus får det konsekvenser av olika slag. Redan ett par meter bort från fönstret försvinner dagsljuseffekten och vi måste klara oss med elektrisk belysning. För oss här i norr är det ju också ont om dagsljus under vinterhalvåret. Mer än hälften av oss uppger sig känna av vintertrötthet, vilken helt enkelt beror på brist på ljus, säger Thorbjörn Laike.
−Eftersom vi måste förlita oss på elektriska ljuskällor, är det viktigt att ljuset håller hög kvalitet för att ge bra resultat, både rent praktiskt och när det gäller de icke-visuella effekterna. Och det finns ju människor som arbetar helt utan dagsljus och då är belysning en central del av arbetsmiljön.
Ont i nacken kan bero på dålig belysning
När det gäller elektriska ljuskällor sker det hela tiden en utveckling, framför allt nya LED-ljuskällor som mer kan efterlikna dagsljuset och även styras på ett bättre sätt. Dessutom är de energisnåla, för det finns som vid all resursanvändning även en hållbarhetsaspekt. Cirka 20 procent av all vår elektriska energi går till inom- och utomhusbelysning.
− Med alla nya ljuskällor och behov som kan ställas mot varandra är det inte alltid så enkelt att veta vad som blir bäst.
För att skapa optimala ljusförhållanden med elektrisk belysning bör du inte bara se till att det faller ljus på bordsytan, utan även att det kommer ljus till näthinnan för att vi ska kunna känna oss pigga. Se också över ljusets riktning så att man inte tvingas in i ogynnsamma arbetspositioner för att fånga ljuset eller slippa bli bländad.
− Får man ont i rygg eller nacke kan det faktiskt bero på felaktig belysning. Självklart blir det svårt att byta ut alla armaturer men man kan tänka på att byta ljuskällor och att rikta belysningen på nya sätt.
Mer kunskap om belysning ger bättre lösningar
Elektriskt ljus har revolutionerat våra livsbetingelser genom att vi nu kan arbeta och studera när som helst på dygnet. I takt med att den elektriska belysningen vann mark tappade man dock till viss del bort kunskapen om hur man för in dagsljuset i en byggnad. Nu börjar den kunskapen lyftas upp igen. Man har insett hur oerhört viktigt dagsljuset är för oss, bland annat genom att det reglerar melatoninproduktionen och ställer vår inre klocka. Rapporten Human Spaces visar att tillgång till dagsljus och gröna växter på arbetsplatsen ökar produktiviteten med åtta procent och välbefinnandet med 13 procent.
−Självklart kan man komma en bra bit med hjälp av riktigt bra belysning inomhus, men dagsljus är svårslaget när det gäller att få oss pigga och glada. Att komma ut en sväng mitt på dagen och gärna sitta inom ett par meter från ett fönster ger oss bättre förutsättningar att må bra och kunna prestera på jobbet.
Nu startas också ett stort forskningsprojekt där man integrera dagsljus och elektrisk belysning för att studera effekterna och utveckla kunskap som kan användas i större skala på arbetsplatser runt om i samhället.
−Det är viktigt att ta reda på mer så att vi har väl underbyggd kunskap att stå på. Vi vill se hur man bäst sammanför behoven av att inte bara se bra utan att också må bra av belysningen, och samtidigt väva in energiaspekten. Först när vi har en helhetsbild och kan belägga effekter kan vi börja påverka regelverk och liknande. Det är också mycket intressant att titta närmare på nya material som exempelvis smarta glastyper som släpper igenom ljus men behåller värmen inne. Det utvecklas också allt fler belysningssystem som siktar mot att efterlikna dagsljus, säger Thorbjörn Laike.
Störande flimmer kan uppstå vid dimring
En detalj som Thorbjörn Laike tipsar om är att se upp med flimrande ljuskällor.
− Förr om åren var det vanligt att lysrör flimrade, men nya tekniska lösningar har nästan helt eliminerat det problemet. Det kan dock förekomma och bör då åtgärdas eftersom studier visat att vissa människor påverkas negativt. De nyare dioderna flimrar inte i sig själv, men vissa typer använder flimmer för att sänka ljusintensiteten vid dimring.
Du kan enkelt kolla detta själv genom att hålla upp din mobilkamera mot ljuskällan. Om det uppstår ett randigt mönster på skärmen så flimrar ljuskällan, och bör bytas ut.
− Om du verkligen vill vara säker på att ha bra belysning kan det vara en god idé att ta hjälp av en ljusdesigner, som kan komma med både funktionella och spännande lösningar för olika typer av utrymmen, säger Thorbjörn Laike.
Några enkla tips för bättre belysning och mer dagsljus på kontoret:
- Möblera så att så många som möjligt sitter inom ett par meter från ett fönster
- Se över ljuskällorna och byt till mer effektiva varianter. Prata med en kunnig elektriker för att få goda råd.
- Försök att rikta belysningen på olika sätt och se om det gör skillnad vad gäller störande bländning och reflexer.
- Kolla så att inte lysrör eller dimmad belysning flimrar genom att rikta din mobilkamera och se om ett randigt mönster uppstår
- Och mest effektfullt av allt – kom ut en sväng på minst 20 minuter mitt på dagen
Missa inte nästa artikel!
Prenumerera på Magasinet från World Trade Center Malmö Lund Helsingborg för inspiration, användbar kunskap och praktiska råd och tips för dig som driver företag – rakt ned i inkorgen. Missa inget: Fyll i din epostadress nu!
Midroc Business Center är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter. Dina uppgifter kommer att behandlas enligt vår integritets- och cookiepolicy.