Lyckliga medarbetare ger större vinst och affärsnytta – närmare bestämt möjlighet till dubblerad årsvinst i ett genomsnittligt aktiebolag som höjer lyckonivån på arbetsplatsen. Det menar Annelie Johansson, vd på Happy Economy. Här är hennes tre bästa tips för lyckligare medarbetare.
Vad innebär det att vara lycklig på jobbet, och vad ger det för vinst ekonomiskt? Oavsett position och personlighet finns det några gemensamma nämnare som gör att vi alla blir lyckligare och mer produktiva, menar Annelie Johansson, tidigare vd på Yves Rocher och i dag vd på egenstartade konsultföretaget Happy Economy.
– Som chef eller ledare tänker man ofta att man ska motivera sina medarbetare mer genom att öka medarbetarengagemanget, som man brukar säga. Man kanske börjar med mindfulness på jobbet, ser över friskvårdsbidraget eller planerar fler after works. Men redan där har man startat i fel ände, säger Annelie Johansson.
I stället handlar det om relationer, inte minst relationen till sig själv, menar hon. Hemligheten stavas självledarskap – och ett gott sådant hos medarbetarna ger direkt resultat i form av ökad vinst per medarbetare i slutet av året.
”64 000 kronor mer i årsvinst med lyckliga medarbetare”
Annelie Johansson refererar till en Gallupundersökning som följt 125 organisationer i 30 år och som visar att aktiebolag som jobbat med lycka i snitt dubblerat sin vinst.
– Jobbar du med att främja lycka hos dina medarbetare kommer du att kunna se en ökad produktivitet på mellan 12 och 36 procent per år, vilket i snitt genererar minst 64 000 kronor mer i vinst per medarbetare. En studie från Fortune som jämfört vinsten från de 100 lyckligaste arbetsplatserna med jämförbara bolag visar också dubbel vinst hos de som har lyckliga medarbetare, säger Annelie Johansson.
Ett så kallat självledarskap, där varje individ uppmanas att ta ansvar för sin egen personliga utveckling, kan ytterst bara åstadkommas genom att var och en börjar reflektera kring sina drömmar och drivkrafter. Sedan måste medarbetaren själv informera dig som ledare hur han eller hon kan bli lyckligare i sin yrkesroll, menar hon.
Så här går du tillväga för att öka lyckan hos dina medarbetare – och därmed förbättra årsresultatet med lycka som affärsstrategi.
1. Låt dina medarbetare sätta agendan för lycka
En framgångsrik ledare kan aldrig föra över sin egen lycka på sitt team, poängterar Annelie. Därför kan du inte sätta en kollektiv vision för när ni är lyckliga. Lycka har sina rötter i inre drivkrafter, och dem kan bara en medarbetare själv identifiera.
Så kallad ”happy coaching”, ledarskap som ger lyckligare medarbetare, handlar därmed om att så ett frö hos dina medarbetare för att bejaka sina positiva triggers – det som får dem hungriga, motiverade och stolta.
– Fråga din medarbetare: Vad driver dig? På riktigt? Hur vill du utforma din yrkesroll och din vardag för att växa som person? Är det något särskilt du behöver från din omgivning, eller tvärtom? Det är ett inre reflekterande hos varje medarbetare som måste sättas igång av dig som ledare, säger Annelie Johansson.
Ett sant medarbetarengagemang kan nämligen bara gro när medarbetaren själv upptäcker och får koll på sin inre motivation.
– Den viktigaste ledaren på arbetsplatsen för en medarbetare är inte du som chef, utan medarbetaren själv. Du ska inte lägga tid på att reflektera över vad som gör er lyckliga som företag – i stället är din uppgift som ledare att skapa ett klimat där var och en verkligen vågar känna efter, säger Annelie Johansson.
2. Systematisera lyckofrämjande styrning i vardagen
När dina medarbetare börjat få koll på sina drivkrafter för lycka och kan berätta för dig i vilka sammanhang han eller hon kan växa, är det upp till dig att se till att det finns förutsättningar för detta i det vardagliga arbetet.
”Inom tre månader kommer dina medarbetare börja ta sig an ytterligare arbetsuppgifter.”
Din uppgift som ledare blir att skapa en tillåtande och öppen atmosfär och ta fram ett program med aktiviteter för reflektion, utvärdering och självuppskattning.
Ett viktigt steg är att skapa ett återkommande forum för att dela kunskaper mellan olika team och affärsområden, men också för att diskutera drivkrafter tillsammans.
– När vi får ta del av kunskap kring varandras behov, drömmar och kompetens, men också rädslor, blir vi mindre rädda. Då vågar vi mer. Det kan handla om återkommande workshops, frukostträffar eller lunchmöten, säger Annelie Johansson.
– Inom tre månader kommer du att märka hur dina medarbetare börjar tänka mer kreativt och innovativt och vågar ta sig an ytterligare arbetsuppgifter som ligger utanför deras arbetsbeskrivning. Du skapar en attraktiv arbetsplats och vinner även slaget om talangerna.
3. Följ upp och utvärdera – på ledningsnivå
Den viktigaste ”lyckodrivaren” för en människa är alltid relationer, menar Annelie Johansson. Därför måste relationerna på arbetsplatsen vara så pass öppna och trygga att det går att ha samtal om hur var och en mår och vad som får honom eller henne att brinna för något.
Precis som du inför återkommande forum för reflektion och kunskapsutbyte behöver du därför införa återkommande utvärderingar.
– I början kan det räcka att du skickar ut en enkät varje månad som tar tio minuter att fylla i. Det känns kanske som något som kommer att ta mycket tid, men tänk då på kostnaderna för att inte göra det. Det går så snabbt och skapar så mycket värde.
Men framför allt är lyckan – och affärsnyttan i upplevd lycka på arbetsplatsen – något som tidigare felaktigt har legat hos en engagerad chef eller hos en HR-avdelning, understryker Annelie Johansson. Frågan måste upp på rätt hierarkisk nivå, vilket är styrelse- och ledningsnivå.
– Våga se även de mjuka nyckeltalen. Följ upp leverans och produktivitet, men kom också överens om ett sätt att mäta mjuka värden – det kan handla om att sluta prata om sjukfrånvaro och prata om frisknärvaro i stället.
Missa inte nästa artikel!
Prenumerera på Magasinet från World Trade Center Malmö Lund Helsingborg för inspiration, användbar kunskap och praktiska råd och tips för dig som driver företag – rakt ned i inkorgen. Missa inget: Fyll i din epostadress nu!
Midroc Business Center är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter. Dina uppgifter kommer att behandlas enligt vår integritets- och cookiepolicy.